Η Φιλία στα χρόνια της Μοναξιάς.


Της Σωτηρίας Νικολαΐδου

    Ζούμε σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι επιφανειακές. Ζούμε χωρίς συναισθήματα. Αυτή η σύγχρονη εποχή επέφερε απόσταση στις καρδιές των ανθρώπων. Η φιλία είναι ένα καυτό θέμα , είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό, γιατί η φιλία είναι η δημιουργία δεσμού με τους άλλους ανθρώπους. Ο δεσμός αυτός σχεδόν ξεκινάει από τα πρώτα βήματα της ζωής μας.
    Η φιλία είναι δεσμός που ο ένας εκτιμά τον χαρακτήρα του άλλου, δημιουργεί μια πρόθυμη, ειλικρινή και αμοιβαία αφοσίωση. Είναι βασισμένη στην αποδοχή και στην αναγνώριση. Είναι χρέος ενός φίλου να έρθε να σε διορθώσει και να σου πει την αλήθεια χωρίς να σου χαϊδέψει τα αυτιά, αψηφώντας το ρήγμα που μπορεί να δημιουργήσει στη σχέση σας, καθώς πολλές φιλίες έχουν χαλάσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να ξέρεις πως κάτω από τα αυστηρά του λόγια, πάντα κρύβεται μια μεγάλη τρυφερότητα και αγάπη. Για να διατηρηθεί μια φιλία πρέπει να παραμερίζουμε το <<εγώ>> μας, καθώς δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια εγωιστική φιλία. Όσο τέλειος κι αν είναι ο φίλος σου, δεν μπορεί πάρα να έχει τα ελαττώματα του. Όμως, μη διατυμπανίζεις τις αδυναμίες του και <<αγάπα τον φίλο σου με τις ατέλειες του>>. Μια φιλία, όπως και και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη σχέση, για να επιβιώσει χρειάζεται αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη.
    Σήμερα ακούω πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται μόνοι και να μην έχουν έχουν κανέναν να τους ακούσουν και να πουν μια κουβέντα ψυχής. Κανείς δεν αντέχει να σταθεί μόνος και απομονωμένος στην ανθρώπινη κοινωνία.
    Πρώτα απ’όλα, για να δημιουργήσεις έναν όμορφο δεσμό με τους άλλους ανθρώπους, πρέπει να ενδυναμώσεις τον δεσμό που έχεις εσύ με τον εαυτό σου. Να αναπτύξεις τον αυτοσεβασμό σου, την αυτοεκτίμηση σου, την αυτοπεποίθηση σου. Να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι και να τον αγαπάς για αυτό που πραγματικά είναι. Να αντιλαμβάνεσαι που χρήζεις βελτίωση και να προοδεύεις. Να κρατάς την ταυτότητα σου και να έχεις την προσωπικότητα σου!
    Είτε έχεις καλές σχέσεις με τον εαυτό σου είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση το όπλο ενάντια στη μοναξιά και στην απομόνωση είναι η κοινωνικοποίηση. Το διαδίκτυο πλέον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, που αφενός μπορεί να ευθύνεται για την μοναξιά που βιώνει κάποιος , αφετέρου μπορεί να είναι και ένα χρήσιμο μέσο για να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και την ίδια αντίληψη με εσένα. Πέρα από την προσπάθεια αυτή, επίστησε κι αλλού την προσοχή σου. Στους γύρω σου, στο δρόμο για τη σχολή σου, για τη δουλεία σου. Μην τους προσπερνάς με σκυφτό το κεφάλι και με ανέκφραστο προσωπείο. Μην τους αγνοείς. Παρατήρησε τους, χαμογέλασε τους , πες τους μια καλημέρα. Μπορείς ακόμη να πιάσεις και τη κουβέντα με μια αφορμή. Όσο έρχεσαι σε επαφή με τους άλλους, τόσο πιο άνετα θα νιώθεις και άλλο τόσο πιο κοινωνικός θα γίνεσαι.     Ένας εναλλακτικός τρόπος να βρεις ομοίους σου είναι να δραστηριοποιηθείς, να ενταχθείς σε συλλόγους που σε ενδιαφέρουν και, γιατί όχι, να γίνεις μέλος μιας εθελοντικής ομάδας. Η πράξη βοήθειας και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο σου, θα σου χαρίζει διαρκώς στιγμές ευτυχίας.
      Φτάνει πια, μην κάθεσαι σπίτι. Βγες. Εκεί έξω θα βρεις αυτό που θες. Μην κάτσεις σπίτι να διαβάσεις. Ντύσου. Πάρε τα βιβλία σου και πήγαινε στη βιβλιοθήκη ή σε μια καφετέρια κατάλληλη για διάβασμα. Μην κάτσεις σπίτι να δεις ταινία, πήγαινε σινεμά. Μην κάτσεις σπίτι να χαλαρώσεις, πήγαινε μια βόλτα. Βγες και να είσαι ανοιχτός/ή με τους ανθρώπους, χαμογελαστός/ή και, κυρίως, ευγενικός/ή. Η ευγένεια είναι πολύτιμη και, δυστυχώς, σπάνια στον χαρακτήρα κάποιου.

Εικόνα:http://www.boro.gr/thumbnail1?filepath=%2Fcontentfiles_2015%2Fphotos%2Fpsyxologia%2Fkriseis-panikoy%2Fanasfaliaa.jpg&width=640

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ;

Είμαι 22 χρονών. Η καταγωγή μου είναι από τη Βέροια και σπουδάζω Φυσική, στην παραμυθένια πόλη, τα Γιάννενα! Μ' αρέσει να γράφω όταν έχω την ανάγκη να εκφραστώ μέσα απ' αυτό για οποιοδήποτε θέμα. Μ' αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί και ο αθλητισμός. Αγαπώ τα ταξίδια και το καλό φαΐ.

Έναυσμα για σκέψη - Μαρία Δήμα, Μάιος 2017.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επιστολή στο τρελό διαμάντι 4

Διακοπές νερού η ΔΕΥΑΝ; Διακοπές καλοκαιρινές εμείς αδέρφια! - Μαρία Δήμα

Γονείς, διαλέξτε την ευτυχία και όχι την ομοφυλοφιλία ή τον αλκοολισμό.